white background for slider
Broen Shoppingcenter - Udvikling af nyt kulturhus med biograf, bibliotek, musiksted, restaurant mm.
Projektet er beliggende i Esbjerg på den vestlige kyst af Jylland.
Man siger Esbjerg er Danmarks yngste by, og der er sket meget på blot 150 år, fra at havnen var omdrejningspunkt, til at man i dag kan opleve storbykvaliteter.
Centralt beliggende i Esbjerg finder man Broen shoppingcenter, der strækker sig over jernbanen og forbinder byens centrum med byens østside.
Byggeriet er bygget hen over banen, hvor det samler og aktiverer to smalle, små og ufrugtbare matrikler.
Man får herved et helt centralt beliggende citycenter for enden af gågaden, lige ved banegården. Bygningen er i to etager med en højde på 15 m.
I forhold til traditionelle centre med parkering i bunde, har man her valgt parkering på taget, hvorved kunderne kommer direkte ned på det øvre plan.
...således ankommer man med udsigten og lyset, i stedet for i en trykket kælder, og samtidig er der god kundenærhed på det øvre plan.
Der er tre atrier som fungere som lysende oaser mellem gangforløbene, man ankommer og forlader altid centret i disse.
Facaden er tænkt som kæmpepixels, der kan skifte karakter og transformeres efter byens og centerets behov, løftes op og lukker byen ind.
Om natten skifter centeret karakter mellem de rolige naturstens flader tændes lysspalter, og bygningen lyser rytmisk op i nattebilledet og afspejler byens puls sammen med de store transparente partier.
 

Broen Shoppingcenter

Centralt beliggende i Esbjerg ligger BROEN Shopping: et shopping-center, der strækker sig hen over jernbanen og dermed aktiverer to tidligere uudnyttede byrum, der knytter an til både gågade og banegård. Shoppingcentret er i to etager med parkering og grønne opholdsarealer på taget, hvilket skaber en lys og attraktiv ankomst til stedet.

Flow
Bevægelsesmønstret indendørs cirkler rundt om en ”center-ø”, der forbinder 3 atriumgårde. De tre atrier bliver som lysende oaser mellem gangforløbene: du bevæger dig altid mod lyset og skifter retning i atrierne, hvor husets vertikale flow tilbyder sig naturligt. Man ankommer og forlader altid bygningen gennem et atrium, så døde områder undgås og centret fremstår som en livlig organisme.

Facade
Facaden går med sit materialevalg i dialog med sine omgivelser. Den øvre del ligger taktfast i natursten som ryghvirvler i en rygrad, og tegner som et genkendeligt og identitetsskabende element centrets profil i byen. Den nedre del kommunikerer med de nære gaderum og bymiljøet: her er mere farverigt og mangfoldigt, så underetagen fungerer som et tilpasningsparat udstillingsvindue.  

Om natten skifter centret karakter: butikkerne er lukket, men bygningen ånder med lysspalter, der tændes mellem de rolige naturstens flader, så bygningen lyser op i nattebilledet og afspejler byens rytme.

Norconsult Arkitektur har udviklet, tegnet skitseforslag og delvist projekteret BROEN Shopping. 

  • Projekttype: Nybyggeri
  • Enterpriseform: Totalentreprise
  • Bygherre: TK Development
  • Areal: 32.500 kvm.
  • Samarbejdspartnere: SWECO og Årstiderne Arkitekter
  • Status: Afleveret
  • Kontakt: Rasmus S. Sørensen
Relaterede projekter:
Loading