white background for slider
 

Vikingaskolen

Den slidte Vikingeskole i Haninge kommune i Sverige rives ned og Norconsult fik til opgave at tegne den nye Vikingeskole for kommunen. Det er en skole for omkring 600 elever med en idrætshal, der er specialbygget til gymnastik og cheerleading. Der er lagt stor vægt på at skabe et energismart byggeri med meget velafbalancerede overflader, og hvor organiseringen af ​​overfladerne i mellem, er nøglen til gode og klare flows i huset.

I skabelsen af ​​den ny Vikingeskole, har Norconsult arbejdet fra den første skitse, til et færdigt og gennemarbejdet udbudsprojekt med alle dets kritiske detaljer.

Selve ideen til skolen er født ud af, hvordan elevernes flows i skolen skal foregå. Det er en murstensbygning, opført som tre bygninger, hvor en længebygning forbinder skolebygningen med gymnastiksalen. Længebygningens fortsættelse er skolens hovedindgang og danner et generøst indgangstag og samlingssted for både skole og gymnastiksal.

Gymnastiksalen arbejder selvstændigt om aftenen og i weekenden. Hovedbygningen rummer klasseværelser til de mere end 600 elever. Det er opført i 3 plan, hvor alle rum er organiseret omkring den centrale trappe, der også fungerer som en generøs lysgård med sit store loftslys. I stueetagen er trappen et samlingssted for skolens elever.

De store fællessale for sløjd, billedkunst, hjemkundskab, naturfag samt kantine og personalerum er placeret i stueetagen. På de to øverste etager er undervisningslokaler med mellemgangs grupperum som en krans langs facaderne. Al kommunikation foregår langs klasseværelserne og midtertrappens lysgård, som kan ses på tværs.

Norconsult har lagt stor vægt på at organisere skolen på en overfladeeffektiv måde og har udviklet en volumen, der er kompakt og meget energirigtig. Takket være dette kan skolen have dagslys i alle rum.

Gymnastiksalens tag vender mod sydens sol og er forberedt til at blive dækket af solpaneler.

Skolens facade mod gaden og gymnastikbygningen danner en fantastisk indgangsplads. Bag skolen breder skolegården sig ud og møder fyrreskoven. De tre bygningsvolumener har samme facademateriale men med forskellig karakter. Skolebygningen har store vinduer i et velordnet mønster med dybe nicher. Gymnastiksalen er designet med god rumakustik, hvor den ene kortside er vinklet for at sprede lyden op til loftet. Trampoliner er gemt i huller under gulvet til gymnastik og cheerleading.

  • Projekttype: Nybyggeri
  • Enterpriseform: Hovedentreprise
  • Bygherre: Haninge kommun genom Tornberget Fastighetsförvaltning AB
  • Areal: 8.800 kvm
  • Samarbejdspartnere: NCC
  • Lokalitet: Haninge - Sverige
  • Status: Afleveret
Relaterede projekter:
Loading